Бюлетень

Meet and Code 2023 ervaring: Hadi & Hoti Education

Terugblik van Hadi & Hoti Education op de Meet and Code-editie van 2023.



Hadi & Hoti Education is een van de organisaties die heeft deelgenomen aan de editie 2023 van Meet and Code. Terugblik op hun ervaring en hun drie gesubsidieerde projecten.

Een woord over Hadi & Hoti Education

H&H staat voor Hadi & Hoti, de uil die leidt. Nu weet je het mysterie achter hun naam en logo.

Hun sociale start-up is opgericht door vluchtelingstudenten die zelf onderwijsbarrières hebben ervaren. Nu helpen ze anderen om deze barrières te overwinnen. Hun team bestaat uit jonge professionals met verschillende educatieve en etnische achtergronden. Ingenieur, econoom, politicoloog, filosoof, noem maar op en zij hebben het!

Zij willen dat mensen over de hele wereld onderwijs kunnen volgen: van meisjes in Afghanistan tot vluchtelingen in Europa. Veel van deze mensen willen onderwijs, maar worden tegengehouden door sociale en financiële barrières. Ze zien talent en potentieel over de hele wereld, en soms is een klein vonkje genoeg om de verandering teweeg te brengen. Zij willen die vonk samen met u zijn. ✨

Ontdek hun project hier.

Mede dankzij de ondersteuning vanuit ‘Meet and Code 2023’ hebben wij met het project Fizzual bootcamps georganiseerd voor een diverse groep van kansarme jongeren (met een migratieachtergrond) en hen de wereld van nieuwe technologieën laten ontdekken. Voor velen van onze doelgroep was het een eerst keer dat zij deelnamen aan soortgelijke initiatieven. Concreet werden in verschillende workshops op een laagdrempelige, groepsgerichte en creatieve manier aan de deelnemers een basis ontwikkelt over blockchain en AI-beelden en maakten ze aan het eind van de bootcamp hun eigen NFT-creaties.  De workshops waren een mix van theorie, praktijk en interactie en de deelnemers vormden duoteams die gedurende de hele bootcamp tegen elkaar streden in allerlei opdrachten (onderzoeks- en quizvragen,...) om punten te winnen. Hierbij werd er binnen de bootcamp ook ingezet op IT-rolmodellen (met migratieachtergrond) die met hun persoonlijke key note de jongeren sensibiliseerden en enthousiasmeerden voor nieuwe technologieën en IT(-studies). Het doel van Fizzual is om via leuke bootcamps de creativiteit, zelfvertrouwen en digitale vaardigheden van de deelnemers te ontwikkelen en te inspireren over de IT-wereld.  Zo werd voor veel van deze jongeren hun eerste stap in de IT ook een warme stap.

Fizzual bootcamps met 3 workshops over: Digital Content, Blockchain en Story Telling

Onderwijsongelijkheid blijft een grote uitdaging in Vlaanderen.

Ondanks de stappen die vooruit zijn gezet, zijn jongeren met een migratieachtergrond ondervertegenwoordigd in het hoger onderwijs. De voorbij jaren zijn de jeugdwerkorganisaties met aandacht voor jongeren met een migratieachtergrond die STEM-initiatieven promoten sterk gegroeid in Vlaanderen en Brussel. Vanuit hun netwerk zijn de signalen van de jongeren opgevangen rond vragen en interesse naar IT-opleidingen en nieuwe technologieën (vaak zijn dit thema’s uit hun leefwereld, nl. AI en blockchain (crypto &NFT’s)).

Vandaag de dag is het aanbod van pedagogisch verantwoorde begeleiding en informatie rond deze thematiek beperkt en hebben vele van deze jongeren geen persoonlijk netwerk die hen hierover bekwaam kan begeleiden/informeren. Het gevolg is dan ook dat een deel van deze jongeren zelf op zoektocht gaat en begint te experimenteren met deze technologieën zonder gedegen kennis of begeleidend kader. Vaak is het resultaat hiervan dat deze jongeren zich de materie niet eigen kunnen maken en de initiële interesse verliezen, wat een gemiste kans is om deze jongeren over IT te enthousiasmeren.

Fizzual voorziet een bootcamp met een reeks van workshopssessies waar jongeren op een laagdrempelig wijze kennismaken met en leren over nieuwe technologieën als blockchain, NFT en AI-images. 

Deze workshopsessies zijn zowel theoretisch als praktisch van aard. Door middel van de didactiek van breakout-sessies zorgen we ervoor dat deze sessies een meer groepsdynamisch en interactief karakter hebben dan de typische klassikale setting. Tijdens de bootcamps worden er collaboratief taken uitgevoerd in groepjes en waarbij elke bootcamp wordt afgesloten met een opdracht naar keuze.

Tussen 1 september en 31 oktober organiseerden wij 4 bootcamps. De bootcamps worden georganiseerd in samenwerking met LEVL vzw.

Meer informatie over de projecten: Digital Content, Blockchain en Story Telling.