Meet and Code Award 2018The Winners


Category Kick and Code

Asociata Pro Teodor Murasanu, Romania

For their project:
“Scratch and… Gooal!”

Category Innovation

Globe Community Library at Stokesley, UK

For their project:
“Build our own 3D printer”

Category Diversity

Charitable Foundation “Veteran”, Ukraine

For their project:
Master class “Profession of a programmer – a step into the future”

The Finalists

More than 700 events participated in the Meet and Code Award 2018 in three award categories. The Jury selected 15 exceptional events as finalists. Two representatives of each organization are invited to an Award Weekend at the SAP headquarters in Walldorf. In addition, the first place winner of each category will be announced in Waldorf and will receive a prize of 2.500 euros.

The finalists of the Meet and Code Award 2018 are:

CATEGORY: DIVERSITY
Organisation Event Country
Alr - Associazione Lorenzo Risolo Let's have fun with HTML Italy
Association for people with disabilities Integration Open classes for children with vision and hearing disorder Russia
Charitable Foundation "VETERAN" Master class «Profession of a programmer - a step into the future» Ukraine
Connect o.z. Creativity in each of us Slovakia
Фондация "Яника" Girls in the Code Bulgaria
CATEGORY: INNOVATION
Organisation Event Country
Association Noosphere 3D-modelling course for high-school pupils “Generation 3D” Ukraine
Modelarski centar Kutina 3D design of robotic arm in Fusion-360, production and programming Croatia
Stadtbibliothek Linz Hello World Austria
The Globe Community Library at Stokesley Build our own 3D Printer UK
The Ural Club of New Trends in Education The Hackathon on computer vision and self-driving cars Russia
CATEGORY: KICK AND CODE
Organisation Event Country
"Children's and youth association - STEP" Public foundation Week of programming and football Kazakhstan
Asociatia Pro Teodor Murasanu Scratch and... Goooal! Romania
Junior MIAGE Concept The Stadium Code France
Stowarzyszenie na Rzecz Dzieci i Młodzieży "Rozwiń skrzydła" LIGA MINDSTORMS Poland
Stowarzyszenie Przyjaciół Szkoły Podstawowej w Dębem Wielkim "Szkoła z uśmiechem" Kodełkowo Poland

Categories

Ново за оваа година, Meet and Code ќе ги наградува најдобрите настани и ќе ги прикаже нивните активности на поширока публика. Наградите ќе се поделат во три категории:

  • Kick and Code (годишна тема)

    Настаните на Meet and Code кои бараат решавање на ИТ проблем со фудбал или го користат фудбалот како тема за да го доближаат програмирањето до децата. Ние бараме настани кои ги поврзуваат овие две теми на креативен и корисен начин со цел да се достигне целната група и да се доближат до светот на програмирањето и на ИТ.

  • Innovation

    Настаните на Meet and Code развиваат или промовираат креативни наставни методи и/или истражуваат тековни ИТ дигитални теми. Ние бараме настани кои на иновативен начин досегнуваат до целната група и ја поврзвуваат со темите поврзани со ИТ како и со настани кои избираат иноватни, ориентирани кон иднината и нападни технологии како IoT, Blockchain, AI, 3D printing, итн.

  • Diversity

    Настаните Meet and Code кои користат ИТ или други дигитални теми за да ги упатат и намалат нееднаквостите присутни во нивните заедници или воопшто во општеството. Ние бараме настани кои ги зголемуваат еднаквите можности, промовираат толеранција и ги укинуваат нееднаквостите базирани на пол, раса, религија, попречености, општествен и економски статус итн.

Судии за наградата Meet and Code

Д-р Бернд Велц

Извршен потпретседател и главен директор за знаење, SAP SE

Д-р Бернд Велц е изврпен потпретседател и главен директор за знаење во SAP SE. Негова одговорност е глобалниот пренос на знаење до клиентите и партнерните на SAP и други надворешни заедници. Како експерт во дигиталното образование и едукативната технологија, тој е член на Управниот одбор на Коалицијата за дигитални вештини и работни места при ЕУ и на Универзитетскиот совет при Универзитетот во Хајделберг. Велц стана дел од SAP во 1997. Оттогаш, тој имал неколку задачи за трансформативно лидерство и, меѓу другото, бил одговорен за формирањето на услугите во облак (Cloud services) на SAP. Пред да се приклучи на SAP, тој бил стратешки консултант во Roland Berger Strategy Consultants во Германија и ОК. Велц има магистрирано компјутерски науки на Универзитетот во Масачусетс, Амхерст, САД, и докторирано на тема вештачка интелегенција на Инстутот за технологија Карлсруе, Германија.

Ана Сиеницка

Потпретседател на TechSoup Europe, Варшава

Ана Сиеницка е одговорна за стратешката насока на TechSoup во Европа. Таа го води развојот на Мрежата TechSoup Europe. Во мрежата членуваат 24 организации за градење капацитети кои се активни во 44 земји и опслужуваат повеќе од 400,000 регистрирани НВОи со што од самиот почеток имаат заштедено милијарди евра во секторот. Дел од нејзините одговорности се имањето главна улога во развивањето и скалирањето општествено ориентирани технолошки решенија во мрежата и регионот.

Клеменс Фреде

Шеф на Одборот за развој на бизнис и член на Одборот за менаџмент при Haus des Stiftens gGmbH, Минхен

Клеменс Фреде и член на одборот за менаџмент и го води развојот на бизнисот во Haus des Stiftens gGmbH. Во последните десет години тој го има развиено и проширено ИТ порталот Stifter-helfen со повеќе од 40 партнери и 60.000 регистрирани непрофитни организации. Тој е близок соработник на клучни фигури од ИТ индустријата и има долгогодишно искуство во непрофитниот сектор.