Description
De HUB biedt een zinvolle dagbesteding aan personen met een verstandelijke handicap. Zij leren hier o.a. werken met computersoftware, 3D-pinter en lasercutter. Kinderen en jongeren (met en zonder handicap) kunnen dankzij het inclusieve project ‘De CodeOntdekkers’ extra digitale vaardigheden aanleren met behulp van code- of programmeertaal.
In drie sessies en in kleine groepjes leren zij "computationeel" denken. Naargelang hun digitale kennis en vaardigheden leren ze van en met elkaar denken als een computer. Hierbij ondersteunen begeleiders hen en ontdekken en stimuleren zij zelf hun talenten. In de sessies werken ze o.a. een competentiespel uit en leren ze programmeren met Micro:bit en Arduino en de bijhorende codetaal of programmeertaal. Op deze manier willen we de digitale vaardigen stimuleren op een eenvoudige manier.
Een grote rol is hierbij weggelegd voor de mensen met een handicap, ondersteund door De Lovie vzw. Het materiaal voor de sessies (o.a. pijlen, infokaarten, pionnen) zullen zij zelf ontwerpen en ontwikkelen.
De personen met een beperking zullen opgeleid worden als ambassadeurs, zo kunnen zijn tijdens de sessies hun digitale talenten delen met de deelnemende kinderen en jongeren uit lagere basisscholen en uit scholen voor buitengewoon onderwijs.
· Ontwikkelen nodige materiaal in de HUB met behulp van lasercutter en 3D printer, 3D tekenen.
Deze materialen kunnen ontwikkeld worden in de HUB tijdens de dagbesteding met de jongeren die hier interesse inhebben. De ontwikkeling gebeurt onder begeleiding van de HUB-medewerkers.
· Sessie 1: Unplugged programmeren: leren denken als een computer, zonder technologie
Op basis van een 'competentiespel' (Eventueel meerdere sessies hiervan afhankelijk van de interesse)
Tijdens deze sessies wordt er in kleine groepjes samengewerkt. Iemand neemt de rol op van 'codeerder' en iemand neem de rol op van 'robot'. Er moet een 'doel' behaald worden, door een zo kort mogelijke weg af te leggen. De codeerder moet instructies geven aan de robot wat hij moet doen. Op deze manier kunnen er lijsten van instructies opgesteld worden zoals een computer gebruikt als hij info ophaalt. (Naar analogie met 'CodyRoby')
· Sessie 2: Basis programmeren met microbit of arduino
Tijdens deze sessie kunnen we aan de hand van bestaande codeblokken leren om instructies op te bouwen. Met de micro:bit kunnen we onmiddellijk testen of de gemaakte code werkt.
· Sessie 3: Basis programmeren met microbit (en uitbreiding) of ardui